čtvrtek 28. července 2016

Ken Druck - Skutečná pravidla života

Také se vám protiví všechny ty vševědoucí motivační knihy, které by vám měly ukázat, jak si správně zorganizovat váš čas, a vůbec celý život? Koncept „dělej, co ti říkám a vše bude fajn“ na mě působí dost arogantně, proto texty tohoto typu moc nevyhledávám. O to více mě překvapila kniha autora Kena Drucka s názvem Skutečná pravidla života, která vám nenásilnou formou ukazuje, jak být v životě šťastný, i přestože pro to není v danou chvíli pádný důvod.

Dílo vyšlo v USA roku 2012, u nás v České republice jsme se překladu dočkali o tři roky později. Obsah knížky je rozdělený do 26 kapitol, z toho 23 z nich je koncipovaných jako jednotlivá skutečná pravidla. V každé kapitole se autor věnuje jinému tématu, i když se často prolínají a opakují, kvůli čemuž jsem se chvílemi až maličko nudila. Chápu však, že to byl Kenův záměr – aby si toho čtenáři zapamatovali a odnesli co nejvíce.
Na co se tedy můžete těšit, když se pustíte do čtení Skutečných pravidel života? Určitě to bude příliv spousty dobré nálady a energie. Sám autor se vám hned v počátku otevře a vypráví o náhlé smrti své dcery, po které mu začalo příšerné období. Pokud budete číst dál, dozvíte se, jak i přes to všechno našel Ken sílu bojovat a začal zase normálně žít. Jednotlivá pravidla vám samozřejmě prozrazovat nebudu, ale i tak se s vámi musím podělit o pár poznatků a dojmů, kterých jsem nabyla prostudováním této knihy.

Tak například se naučíte, že pokud je váš přítel ve špatné životní situaci, řeči typu: „Musíš na to zapomenout“ a „Mysli pozitivně“ nemají žádnou šanci mu pomoci. Lépe uděláte, když budete jen naslouchat, přítele obejmete a dáte mu najevo, že s ním soucítíte slovy jako: „Chápu tě, musí to být hrozné“ anebo „Každý by byl v tvé situaci smutný, ale čas ti pomůže se se situací vyrovnat“.


Další úžasný poznatek, který jsem si vzala k srdci je, že lidé často čekají na ten bod v jejich životě, kdy bude dobře. Neustále si říkáme: Bude to lepší, až udělám školu. Až mě povýší. Až začnu sportovat. Takto uvažovat je však chyba, která nás může stát spoustu zklamání. Pokud momentálně procházíme obdobím, kdy máme alespoň trochu sílu pracovat na zkvalitnění svého života, měli bychom se o to snažit. A nečekat, že najednou bude skvěle - pokrok je postupný a odvíjí se od míry našeho snažení.

A poslední věc – slibuji – pokud si uvědomíme, že osud (nebo to nazývejte, jak chcete) má s námi občas své vlastní plány, které nemůžeme ovlivnit, najednou pocítíme obří příval svobody. Otázky „a co když…?“ anebo „měl/a bych, nebo neměl/a?“ nás jen omezují a k ničemu přínosnému nevedou.

Četli jste nějaké dílo od Kena Drucka, nebo dokonce samotná Skutečná pravidla života? Nalákala jsem vás na přečtení této knihy? Budu se moc těšit na vaše komentáře!

12 komentářů:

  1. Od něj jsem ještě nic nečetla, ale právě takové knihy mě zajímají, pokud na něj nezapomenu, tak do budoucna určitě přečtu :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  2. kedysi som bola taka bála som sa a čo ak? čo keby? blbe otazky teraz to už neriešim a som spokojnejšia, ale v živote som si nepovedala že bude lepšie lebo samo sa nič nespravi proste na všetkom čo chceme treba pracovať celý život ... zaujímava knižka to bude určite:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvůj přístup je skvělý, knížku ti doporučuji přečíst, mohla by ti pomoct ucelit tvé životní názory a ještě přidat něco navíc. :)

      Vymazat
  3. ja som raz citala styri dohody a vobec som to nepochopila :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se stává, zkus mrknout na divadelní záznam, ten jsem viděla a zřejmě bude srozumitelnější než kniha. :) Myslím, že to opravdu stojí za to!

      Vymazat
  4. Nestretla som sa s touto knihou a na motivačné knihy celkovo som si ešte nestihla vytvoriť názor. Je pravda, že ma nakopnúť dokážu, ale ešte sa ma to nikdy dlho nedržalo... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, jak říkáš, dokážou nakopnout chvilkově, ale i to je lepší než nic. V této knize jsem ovšem našla pár životních mouder, které se mě drží do teď.

      Vymazat
  5. To je zajímavé. A rozhodně pravdivé. Mrknu na ní, až budu v knihkupectví. :)
    KattyLife

    OdpovědětVymazat
  6. To zní lákavě a pravdivě. Pokud na knihu narazím, půjdu do ní

    OdpovědětVymazat

Mockrát děkuji za komentář, jste skvělí! ♥