pondělí 6. června 2016

Rozhovor s Martinou, sympatickou kadeřnicí z pražského studia La Rossa

Martina se mi představila jako moc milá maminka čtyř dětí. Svůj vlastní kadeřnický salón si prý založila proto, aby byla více flexibilní a mohla se věnovat jak své rodině, tak svým zákaznicím. Má báječného manžela a společně tvoří neobyčejnou rodinku, jelikož jedno jejich dítko má poruchu PAS. Martina také přiznává, že jí pestrost jejího života vůbec nevadí, spíše naopak. Do salónu chodí relaxovat a odpočívat a vždy se těší na své klientky. Má s nimi totiž nejen pracovní, ale také kamarádský vztah. Zeptala jsem se jí na pár otázek, které mě ohledně její práce zajímaly.

V současné době jsi kadeřnicí. Byl to tvůj dětský sen, nebo ses pro toto povolání rozhodla až později?
Moje maminka je také kadeřnice, od mala jsem v tomto prostředí vyrůstala, tudíž moje volba povolání byla jasná a pro mě přirozená.

Co tě na práci s vlasy baví nejvíce?
Nemůžu říct, že mě baví přímo jen práce s vlasy, spíše se těším na klientky jako takové. Když se posadí do křesla, koukám nejen na jejich vlásky, ale i na to, co mají na sobě, jaká je barva jejich očí… Často po službě barvení samy musí uznat, že jsou ta jejich kukadla opravdu krásná, přitom stačí tak málo. Přiznávám se bez mučení, že barvím „pocitově“.



Povídáš si ráda s klienty o jejich životě? Četla jsem, že kadeřník musí být tak trochu i psycholog.
Musím se přiznat, že ano, zrovna nedávno jsem se přistihla, jak se těším, až klientka znova přijde. Je to takový seriál na pokračování, některé dámy jsou prostě neuvěřitelné. Jsem vděčná, že toho všeho můžu být součástí.

Hodně žen se kadeřnic bojí, protože s nimi nemají dobré zkušenosti. Proč si myslíš, že jsou zákaznice často nespokojené a jak se vyhnout špatnému výběru kadeřnictví?
Přeci žijeme v době internetu! :-) Ten dnes dokáže eliminovat kadeřnice, které svou práci dělají jen pro peníze a je jim jedno, jestli se klientka bude chtít objednat znova. Naštěstí existují recenze. I tak se však občas stane, že mě klientka osloví, jestli bych jí neopravila např. nepovedený melír. Bohužel nemůžu zasáhnut hned, jediné, co pro ni v tuto chvíli můžu udělat, je totální rekonstrukce jejích vlasů indickým hedvábím.



S jakým požadavkem k tobě klientky chodí nejčastěji? Je to spíše zastřižení konečků, anebo oprava domácího barvení?
V poslední době jsou nejžádanější služby jako barva, přeliv, melír, baylage, bronde… – tak je to ale ve všech salonech. Naše kadeřnictví k tomu má jako jediné v ČR ještě blahodárné indické hedvábí, se kterým skutečně moc ráda pracuji.

Jaký máš názor na barvení vlasů doma? Je možné ho provést správně a kvalitně?
Ano, ale je třeba použít profesionální barvy, které neobsahují kovy. Díky kovům si vlas pamatuje, co jste na něj nanesly posledně. Je to takový začarovaný kruh. Když si po nějaké době přejete změnu a jdete se obarvit do salónu, může to být problém.



Čím zásadním se liší levnější a profesionální kadeřnické přípravky?
Levnější přípravky obsahují často kovy (olovo...), silikony, parabeny a jistě další „držáky“, které se vlasů jen tak nepustí. Musím uznat, že reklamy v televizi jsou velmi působivé. Kdybych nebyla kadeřnice, také bych si danou barvu koupila. Vůbec nezazlívám dámám, že po barvě z drogérie sáhnou, vždyť ty modelky jsou tak krásné… Ve skutečnosti ale jejich vlasy nemají s drogérií nic společného. Naopak barvy v salónu jsou pro vlas regenerační, dnes už mnohdy bez amoniaku a s přídavkem bambusu (obsahuje 80% vody). Co se týče stylingu, ne vždy je drahý produkt známkou kvality, opět je vše o marketingu firmy. Co bych ráda zmínila je, že přípravky z drogerie jsou zbytky těch profesionálních, které se naředí a přidá se silikon pro lesk + parfemace.

Co říkáš na duhové a barevné vlasy - červené, modré...? Experimentuješ ráda, nebo klientkám raději doporučuješ nechat vlasy přírodní?
Barevné vlasy si žádají převážně mladší klientky, hlavně v letních měsících. Nebráním se tomu. Jen je třeba počítat s tím, že tyto barvy ve vlasech dlouho nevydrží, protože neobsahují přírodní pigment. Stačí pár umytí a je to dole, což je někdy opravdu škoda.

Máš nějaké inspirující motto pro svou práci?
„Nemožné na počkání, zázraky do dvou dnů.“

Co bys ráda vzkázala na závěr nám kadeřnickým amatérům?
Na světě existuje 1000 + 1 řemeslo. Já dělám zrovna toto a věřte mi, že s láskou. Ty z vás, které stále pochybují, jestli si jít koupit barvu do drogerie, nebo navštívit salón, vězte, že každý máme to své, co umíme, a ne vždy dopadne dobře, když se pokusíme opravit, vyrobit či nainstalovat něco, na co nemáme patřičné vzdělání. Občas to končí průšvihem s následky.
Mějte se krásně, Martina.

Pokud vás Marťa zaujala, můžete sledovat stránku jejího studia na Facebooku

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mockrát děkuji za komentář, jste skvělí! ♥